BOEK NU

Theorie

De beste manier om je voor te bereiden op het theorie-examen is via een theorie-opleiding (12 uur) bij Rijschool Alpha.
Tijdens deze cursus wordt naast de basisprincipes en de structuur van het verkeersreglement veel aandacht besteed aan de praktische toepassing van de wegcode in het dagdagelijks verkeer. Zo begrijp en onthoud je de regels gemakkelijker, en ben je al een flinke stap vooruit met je praktijkopleiding. Want je praktijk kan pas vlot verlopen, als je de theorie goed onder de knie hebt.

Andere mogelijkheden zijn zelfstudie met een handboek (te koop bij Rijschool Alpha) online.

Ben je twee keer niet geslaagd voor het theorie-examen, dan ben je verplicht 12 uur theorie in een erkende rijschool te volgen!

Theorie-examen

Vanaf 17 jaar  mag je het theorie-examen afleggen in een van de 18 examencentra van Goca.
Hiervoor hoef je niet speciaal een afspraak te maken; je kan tijdens de openingsuren van het examencentrum vrij het examen afleggen aan een tarief van 15 euro. Het theorie-examen bestaat nog steeds uit 50 vragen, waarbij je minstens 41/50 moet behalenBij een fout antwoord wordt één punt afgetrokken, behalve bij vragen die gaan over overtredingen van de derde of vierde graad of over het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid, want zo’n fout kost je vijf punten. Maak je twee fouten waarmee je vijf punten verliest, dan ben je niet geslaagd voor het theorie-examen.

Ben je geslaagd, dan kan je starten aan je praktijkopleiding.

Ben je niet geslaagd, leg dan op een latere dag opnieuw het examen af. Je mag maar één keer herkansen. Ben je twee keer niet geslaagd voor je theorie-examen moet je verplicht 12 uur theoriecursus bij een erkende rijschool volgen.