BOEK NU

Praktijk

Als je geslaagd bent voor je theorie-examen, kan je starten aan je praktijkopleiding. Hierbij heb je de keuze tussen een voorlopig rijbewijs met of zonder begeleider:

 • Wil je snel alleen met de wagen rijden? Kies dan voor een praktijkopleiding bij Rijschool Alpha van (minimaal) 20 uur. Na evaluatie van de rijschoollesgever kan je een bekwaamheidsattest ontvangen waarmee je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (vanaf 18 jaar) kan aanvragen. Met dit voorlopig rijbewijs mag je alleen rijden of vergezeld zijn van een persoon die minstens 8 jaar houder is van een rijbewijs B zonder verval van het recht van sturen tijdens de laatste drie jaar.
  Een voorlopig rijbewijs zonder begeleider is 18 maanden (1,5 jaar) geldig.
 • Je kan ook kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider (vanaf 17 jaar). Met dit voorlopig rijbewijs mag je enkel samen met je vaste begeleider rijden die op het document vermeld staat. Deze begeleider heeft minstens 8 jaar een rijbewijs B, zonder verval tijdens de laatste drie jaar. Er mag ook een tweede begeleider aangeduid worden die aan dezelfde eisen moet voldoen. Passagiers zijn niet toegelaten.
  Zelfs al kies je voor een rijbewijs  met begeleider, dan nog kan je je rijstijl vervolmaken bij Rijschool Alpha via een evaluatieles, een praktijkopleiding van 6 uur  of 12 uur, waarbij de opleiding aangepast wordt aan jouw behoeften.
  Een voorlopig rijbewijs met begeleider is 36 maanden (3 jaar) geldig.

Je kan tijdens de geldigheidsduur van je voorlopig rijbewijs met begeleider omschakelen naar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider, vanaf 18 jaar en wanneer je minstens 20 uur rijles gevolgd hebt en bekwaam bent (met een attest) om alleen te rijden.

Als je voorheen al een voorlopig rijbewijs had dat nu vervallen is, dan kan je geen voorlopig rijbewijs (met of zonder begeleider) meer bekomen. Je kan je enkel nog via de rijschool aanbieden op het examencentrum, na minstens zes uur praktijk bij de rijschool gevolgd te hebben.
Pas vanaf het ogenblik dat er meer dan drie jaar verstreken is (te rekenen vanaf de einddatum van je oude voorlopig rijbewijs) kan je de cyclus herbeginnen (nieuw theorie-examen en nieuw voorlopig rijbewijs).

Met een voorlopig rijbewijs mag je niet rijden van 22u tot 6u ’s ochtends op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van een wettelijke feestdag en op wettelijke feestdagen zelf.

Praktijkexamen

Afhankelijk van het type voorlopig rijbewijs geldt een andere minimumleeftijd vanaf wanneer je het praktijkexamen mag afleggen

 • voorlopig rijbewijs zonder begeleider: vanaf 18 jaar en 3 maanden
 • voorlopig rijbewijs met begeleider: vanaf 18 jaar

In beide gevallen moet je wel al minstens 3 maanden je voorlopig rijbewijs hebben, te rekenen vanaf de uitreikingsdatum.  Ben je overgeschakeld van een voorlopig rijbewijs met begeleider naar een voorlopig rijbewijs zonder begeleider, geldt de uitreikingsdatum van je eerste voorlopig rijbewijs.

Het praktijkexamen bestaat uit volgende onderdelen

 • ​​De manoeuvres op de openbare weg. Via lottrekking moet je twee van de drie volgende manoeuvres uitvoeren:
  • 1) keren in een smalle straat;
  • 2) in rechte lijn achteruitrijden;
  • 3) of parkeren. In het geval van 3) parkeren, zal je door loting één van de volgende parkeermanoeuvres uitvoeren. De manoeuvres worden zoveel mogelijk op de openbare weg uitgevoerd, uitgezonderd loodrecht t.o.v. de weg vooruit of achteruit in een vak parkeren.
   • evenwijdig t.o.v. de weg rechts parkeren tussen twee voertuigen;
   • evenwijdig t.o.v. de weg links parkeren tussen twee voertuigen;
   • loodrecht t.o.v. de weg achteruit in een vak parkeren;
   • loodrecht t.o.v. de weg vooruit in een vak parkeren.
 • Proef op de openbare weg
 • ​​Zelfstandig rijden is een bijkomend evaluatiecriterium. Dit betekent dat je voor een deel van het examen zelf naar een bestemming rijdt, zonder aanwijzingen van de examinator. Je mag je op de verkeersborden baseren of op je gps.
 • Je voert een gevaarherkenningstest op de computer uit. Die test maakt deel uit van de globale beoordeling van het praktijkexamen.

Slaag je twee keer niet voor je praktijkexamen, dan ben je verplicht om 6 uur praktijklessen bij een erkende rijschool te volgen.

Het is mogelijk om het examen onder begeleiding van Rijschool Alpha te doen. Wij regelen dan het examen met het examencentrum, je legt het examen af met een wagen van de rijschool, en onze lesgever begeleidt je naar en tijdens het examen.
Wil je voor je examen nog even de belangrijkste manoeuvres oefenen en het parcours verkennen? Ook dat is mogelijk. Boek dan twee uur extra rijbegeleiding wanneer je je examen boekt.

De kost van het praktijkexamen (39 euro) zelf betaal je rechtstreeks in het examencentrum.

Je kan het praktijkexamen ook met je eigen wagen afleggen, samen met je vaste begeleider. Dit examen kan enkel op afspraak. Contacteer hiervoor het Goca-examencentrum in je buurt, en zorg ervoor dat je voertuig technisch en administratief in orde is!