Rijlessen met Rijangst

Rijangst is een overmatige en niet functionele angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn. Het begrip rijangst is vooral bekend als belemmerende emotie bij het rijden in een motorvoertuig. Rijangst kan specifiek zijn wanneer de angst zich beperkt tot slechts één of enkele situaties, bv tunnels, bruggen, de linkerbaan op de snelweg, wegen naast water, het naderen van verkeerslichten, het rijden in een file, inparkeren, of angst om mee te rijden met een specifiek persoon.

Soorten rijangst zijn:

  • Rijangst door paniekstoornis, vaak ook snelwegangst;
  • Rijangst door overbelasting;
  • Rijangst na beladen gebeurtenis en trauma;
  • Rijangst tgv faalangst;
  • Rijangst routinegebrek;
  • Rijangst door vaardighedentekort;
  • Rijangst als bijrijder;
  • Rijangst als gevolg van andere stoornis.

Mensen met rijangst zijn veelal niet alleen bang voor het verkeer of het autorijden zelf. Ze zijn ook vaak bang voor de symptomen van hun eigen lichamelijke angst, zoals spierkrampen en/of duizelingen, hyperventilatie, hartkloppingen, wanhoopsgedachten etc.

Onze rijinstructeurs worden voortdurend opgeleid om deze doelgroep op een goede en bovenal succesvolle manier te onderwijzen.